Doğru pompa sistemini önermemiz için, aşağıdaki bilgileri derledikten sonra, nasıl bir güneş paneli ve hangi pompanın size uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Sistemin kurulacağı şehir
Suyun çıkarılacağı derinlik ve varsa kot farkı, depo yüksekliği
Su taşınacak ise, kuyu ile mesafe
Günlük istenen su miktarı (ton, m3 veya litre cinsinden). Bu bilgi son derece önemli olup, sistemin maliyetini direkt etkileyen bir faktördür.
Kullandığınız pompa günde kaç saat / haftada kaç gün çalışmalı?
Su, kuyudan sonra en fazla kaç metre ileriye basılıyor ?
Kuyu ile suyun basıldığı yer arasında kot farkı var mı?
Depolama yapılabilir mi ? Depo varsa kaç metre yükseklikte ?
Damla sulama yapılıyorsa kaç bar basınç gerekli?
Su ihtiyacı yaz-kış mı yoksa sadece yaz döneminde midir?
Elektriğin olmadığı yerlerdeki tarımsal arazilerin elektrik ihtiyacının karşılanması ve su ihtiyacının giderilmesi için en uygun çözüm güneş enerjili sulama sistemlerdir.
Düzenli sulama tarımsal arazilerde en önemli konulardan biridir. Sulama işlemi genellikle yer altı su kaynaklarına sondaj yöntemiyle ulaşılarak yapılır. Açılan kuyuya sarkıtılan sulama pompaları vasıtasıyla su yer altından veya kuyudan çekilerek sulama kanallarına ulaştırılır. Tarımsal sulamada güneş enerjisi sistemi mevcut olan AC(alternatif akım yani jeneratör ile çalışan) pompa sistemi ya da akü ve inverter kullanımı gerektirmeyen DC(doğru akım yani güneş paneli) solar pompa sistemi kurulması şeklinde iki farklı tasarımla kullanılabilir. Verimli ve etkin olan çözüm DC(doğru akım yani güneş paneli) solar pompa kurulumu yapılıp, ihtiyaç olan suyun depo ya da havuzdan karşılanması şeklindedir.
Sistem tasarımı yapılırken en önemli husus lisanslı programlar ile ihtiyaca uygun solar pompanın saptanması ve sistemin hesaplanmasıdır. Sistemde kullanılan özel üretilmiş solar pompalar sayesinde sistemin çektiği enerji miktarı düşecek, daha düşük güçlerde güneş paneli kullanılarak sistem maliyetini uygun hale gelecektir. Ayrıca inverter, şarj kontrol cihazı ve akü kullanılmadığı, enerjinin üretim yerinde tüketim sağlandığı için sistem yüksek verimle çalışacaktır.
Güneş Paneli
Güneş panelleri, sistemin güç üretim kaynağı olması sebebiyle doğru ve profesyonel bir şekilde tasarlanmalıdır. Panel kapasitesinin belirlenmesi ve kurulum açısı belirlenirken sistemin yoğun olarak kullanılacağı zaman dilimi göz önüne alınarak yapılmalıdır. Örneğin sulama sadece yaz aylarında yapılacaksa yaz aylarında güneş açısı daha dik geleceği için panel açıları düşürülmelidir. Sistem 12 ay boyunca kullanılacak bir sistemse yıl boyunca gündüz süresinin en kısa olduğu zaman değerleri alınmalı ve bu gündeki güneş ışınım değerlerine göre sistem simülasyonu yapılmalıdır. Çoğu zaman sistem tasarımındaki en büyük hata panel seçiminde yapılmaktadır. Panel kapasitesinin hatalı seçilmesi sistemin kış aylarında çalışmamasına neden olacaktır.
Sensörler
Sistemin kurulacağı alana uygun olacak şekilde panelleri taşıyacak konstrüksiyonların ve kablo kesitlerinin gerekli hesaplamalar yapılarak belirlenmesi gerekir.
Belirtilen ekipmanlar dışında pompaların modeline ve sistem tasarımına göre DC kesici, Powerpack gibi aparatlar kullanılabilir.
Tabii ki, solar pompa satın almakla ilgili herhangi bir sorunuz varsa haftanın 7 günü 09:00 ve 22 : 00 arası uzman güneş personelimizi arayabilirsiniz.