Kategoriler: Samsun

Samsun Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Sistemi Kurulumu

Samsun Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama Sistemi Kurulumu

Güneş Enerjisi ile çalışan resimli dalgıç pompa kurulumu nasıl yaptığımızı anlatıyoruz. Güneş enerjili sulama sistemi, güneş paneli su pompası, güneş enerjisi ile çalışan pompa kurulumu.

Kurulacak Sistem İçin Neleri Bilmeniz Gerekmektedir?

Doğru pompa sistemini önermemiz için, aşağıdaki bilgileri derledikten sonra, nasıl bir güneş paneli ve hangi pompanın size uygun olduğunu söyleyebiliriz.

  • Sistemin kurulacağı şehir

  • Suyun çıkarılacağı derinlik ve varsa kot farkı, depo yüksekliği

  • Su taşınacak ise, kuyu ile mesafe

  • Günlük istenen su miktarı (ton, m3 veya litre cinsinden). Bu bilgi son derece önemli olup, sistemin maliyetini direkt etkileyen bir faktördür.

  • Kullandığınız pompa günde kaç saat / haftada kaç gün çalışmalı?

  • Su, kuyudan sonra en fazla kaç metre ileriye basılıyor ?

  • Kuyu ile suyun basıldığı yer arasında kot farkı var mı?

  • Depolama yapılabilir mi ? Depo varsa kaç metre yükseklikte ?

  • Damla sulama yapılıyorsa kaç bar basınç gerekli?

  • Su ihtiyacı yaz-kış mı yoksa sadece yaz döneminde midir?

Elektriğin olmadığı yerlerdeki tarımsal arazilerin elektrik ihtiyacının karşılanması ve su ihtiyacının giderilmesi için en uygun çözüm güneş enerjili sulama sistemlerdir. Peki Kurulumu Nasıl Yaparız?

Sabah erken saatlerde Güneş Enerjili Sulama Sistemi kuracağımız araziye geliyoruz. Yaz aylarında eğer Güneydoğu Anadolu bölgesinde kurulum yapıyorsanız gündüzleri çok sıcak olacaktır bunun için sabah erken saatlerde kuruluma başlamanızda fayda var.

Araziye gelirken  kurulum için ihtiyacımız olan bütün araç gereçlerimizi beraberimizde getirmemiz gerekiyor. Çünkü genellikle kurulum yapılan yerler elektriğin olmadığı ve şehir merkezine uzak yerler oluyor. Eksiksiz gelmeniz için önceki günden malzemelerinizi hazırlıyoruz. Jeneratör, kaynak makinası, matkap, paneller, kablolar ve diğerleri…

İlk işimiz Güneş Panelleri için sehpa hazırlamak. Müşterimizin isteğine göre isterse bizim isteğimize göre güneş panel sehpası kuruyoruz. Maliyeti düşürmek isterse panel sehpa ayaklarını kendimiz imal ediyoruz.

Güneş Panellerini kurulum yerlerine taşıyoruz ve kuruluma başlıyoruz.

Bu aşamada Güneş Panelleri için hazırladığımız sehpalarda dayanıklı olması için 2.5 mm 40 x 60 profiller kullandık. Güneş Panellerinin maksimum verim için güneşe karşı eğim derecesi çok önemli. Bu bu ayarlamalarını yapıyoruz.

Solar sistemlerde eğim konusu ile ilgili bir kuralımız var.

  • Bütün yıl için yaklaşık olarak : eğim = enlem
  • Yaz için : eğim = enlem – 10°
  • Kış için : eğim = enlem + 10°


Yönler


Uç Noktalar

Enlem değerleri

Güney
Hatay ili Yayladağı ilçesi Beysun ( Topraktutan ) köyü

35°

Kuzey
Sinop ilinde İnce burun

42°

Batı
Gökçeada’da İnce burun

25°

Doğu

Türkiye-İran- Azerbaycan sınırlarının kavşak noktası
44°

Panel Sehpaları montajına başladık. Güneş Panel sehpasının montajı çok önemli, bütün işimizin yarısından fazla zamanı bunun için harcıyoruz. Çünkü güneş panel sehpası Rüzgar, kar, yağmur ve 3. kişilere karşı korunaklı olmalı.

Güneş Panelleri güneşin konumuna göre maksimum verim alacak şekilde monte edilmelidir. Burada ölçümler çok önemli. Gönye elimizden düşmüyor. Doğru iş yaparsak müşterimiz Güneş Enerjili Sulama sistemini günde 10 saat civarında kullanabilecek. Buda yılda 3000 saate kadar güneş görmesi demek.

Güneş Panelleri, standart ölçülere sahip olsa da metre elimizden düşmüyor. Ölçü ve eğim çok önemli. Bu sistemde kullandığımız paneller 265 Watt güneş panelleri. 1 sınıf hücre ve verimliliğe sahip. Panel ölçüleri 164cm x 99 cm. Neden tam 100 cm değil ki Eğer dikkat etmez isek o 1 cm fark bile baş ağrıtabiliyor.

Panel sehpamızı kurduk. Güneş Panellerimizi sehpamızın üzerine dizdik. Bağlantılar yapıldı. Sistem çalışıyor. 380 Volt elektriği gördük. Aman dikkat çarpılabilirsiniz.

Evet, güneş panel sehpalarını hazırladık panellerin dizilimini yaptık bağlantıyı sağladık. Güzel de durdu hani. Bu projemiz 2 hp pompa olduğu için 265 wattlık 12 adet güneş paneli kullandık. Pompamız 2 hp trifaz 380.

Müşterimiz panel sehpasının tabanına hasır beton atacak. Ayrıca güneş panel sehpasının etrafını duvarla örecek bu sayede kullanılabilir kapalı bir alanı olacak. Ön ayaklar 2 m, arka ayaklar 2.65 m olarak yapıldı.

Yaptığımız iş Sağlam olmak zorunda. Yaptığımız sistem çalışmak zorunda. Çünkü ; bir sonraki müşteriyi hedefliyorsak işimizi iyi yapmak zorundayız. Müşteri memnuniyeti önemli.

Geldik dalgıç pompa kurulumuna. Dalgıç pompayı 105 metre derinliğe indirdik. Bizi epey zorladı. Kablo bağlantılarını yaptık. Sistemi devreye aldık..

Ve beklenen an. 105 metre derinlikte 2 hp pompamız 380 volt enerji ile kendine geliyor. Resimde 20 litrelik kova göreceksiniz. Dakikaya tuttuk. 20 litrelik bidon 19 sn de doldu. Pompamız saatte 3,6 ton su temin etmektedir. Bizim tahminimizden fazla oldu. Fazla olsun da eksik olmasın.

Güneşin enerjisini suyun bereketi ile buluşturduk. Bir projemizin daha sonuna geldik. Müşterimize daha fazla su vermiş olduk. Bir arazi daha suya kavuşmuş oldu. Yazın sıcağından kavrulan toprak artık kana kana sulanacak.

Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Uygulamalarda Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Solar Pompalar

Sistem tasarımı yapılırken en önemli husus lisanslı programlar ile ihtiyaca uygun solar pompanın saptanması ve sistemin hesaplanmasıdır.

Sistemde kullanılan özel üretilmiş solar pompalar sayesinde sistemin çektiği enerji miktarı düşecek, daha düşük güçlerde güneş paneli kullanılarak sistem maliyetini uygun hale gelecektir. Ayrıca inverter, şarj kontrol cihazı ve akü kullanılmadığı, enerjinin üretim yerinde tüketim sağlandığı için sistem yüksek verimle çalışacaktır.

Güneş Paneli

Güneş panelleri, sistemin güç üretim kaynağı olması sebebiyle doğru ve profesyonel bir şekilde tasarlanmalıdır. Panel kapasitesinin belirlenmesi ve kurulum açısı belirlenirken sistemin yoğun olarak kullanılacağı zaman dilimi göz önüne alınarak yapılmalıdır. Örneğin sulama sadece yaz aylarında yapılacaksa yaz aylarında güneş açısı daha dik geleceği için panel açıları düşürülmelidir. Sistem 12 ay boyunca kullanılacak bir sistemse yıl boyunca gündüz süresinin en kısa olduğu zaman değerleri alınmalı ve bu gündeki güneş ışınım değerlerine göre sistem simülasyonu yapılmalıdır. Çoğu zaman sistem tasarımındaki en büyük hata panel seçiminde yapılmaktadır. Panel kapasitesinin hatalı seçilmesi sistemin kış aylarında çalışmamasına neden olacaktır.

Sensörler

  • Kuyu sensörü: Kuyudaki su seviyesini ölçmek için kullanılır.
  • Havuz sensörü: Havuzdaki su seviyesine göre motoru kontrol eder.

Montaj aparatları ve kablolama

Sistemin kurulacağı alana uygun olacak şekilde panelleri taşıyacak konstrüksiyonların ve kablo kesitlerinin gerekli hesaplamalar yapılarak belirlenmesi gerekir.
Belirtilen ekipmanlar dışında pompaların modeline ve sistem tasarımına göre DC kesici, Powerpack gibi aparatlar kullanılabilir.

Güneş Enerjili Tarımsal Sistemlerin Avantajları Nelerdir?

  1. Şebekeye bağımlılık yoktur.
  2. Kolay montaj imkanı vardır.
  3. Sadece ilk yatırım maliyeti vardır.
  4. İşletme maliyeti hemen hemen sıfırdır.
  5. Yüksek verimlidir ve elektriksel kayıplar azdır.
  6. Kuyu sensörü ile kuyuda ki suyun tamamını çekmez.
  7. Güneş yokken bulutlu havalarda bile su çıkarabilmektedir.
  8. Çalıştırılması basittir ve elektrik çarpma gibi bir durum yoktur.

Tabii ki, solar pompa satın almakla ilgili herhangi bir sorunuz varsa haftanın 7 günü  09:00 ve 22 : 00 arası uzman güneş personelimizi arayabilirsiniz.

Merak Ettiklerinizi Bize Sorun

    admin

    Enerjim Güneşten bir Gezegen Solar enerji firmasının tanıtım, bilgi edinme ve öğrenme sitesidir. Güneş Enerjisi Ev Elektrik Sistemleri, Rüzgar Enerjisi Ev Elektrik Sistemleri, Yenilenebilir Enerji, Alternatif Enerji konularında rehber ve kılavuzunuz olmayı hedefledik.

    Paylaşın
    Tarafından Yayınlandı
    admin