İnverter bir dönüştürme sistemidir. Enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla birçok farklı cihaz kullanılmaktadır. Bu anlamda enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlara da inverter ismi verilmektedir. Alternatif akımı doğru akıma, doğru akımı da alternatif akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip olan, gerilim ve frekansları düzgün bir şekilde ayarlayan tüm cihazlar inverterdır.
On Gride İnverter şebekeye bağlı sistemler için kullanılan inverterlerdir. Yani güneş panellerinde üretilen dc elektriği doğrudan ac elektriğe dönüştürerek elektrik şebekesine basan inverterlere on gride inverter denir.
Şebeke bağlantılı On Gride İnverterler merkezi, dizi (string) ve mikro inverterler olarak üçe ayrılmaktadır:
Merkezi inverterler büyük güçlerde santrallerde kullanılmaktadır. Genellikle tek bir inverterin gücü yüzlerce kW mertebelerinden başlayıp MW mertebelerine kadar çıkmaktadır.
Dizi inverterler gerek saha gerekese çatı uygulamalarında tercih edilebilirler. Farklı çatı tiplerinde farklı tiplerde dizi inverterler kullanmak mümkündür. Dizi inverterlerdeki amaç tek bir santrali parçalara ayırarak her bir parçanın birbirinden bağımsız olarak enerji üretmesini sağlamaktır.
Mikro inverterler ise her biri bir panel arkasına monte edilen inverterlerdir. Özellikle parçalı gölgelenmelerin çok fazla olduğu çatı sistemlerinde tercih edilmesi yanı sıra günümüzde saha uygulamalarında nadiren de olsa kullanılmaya başlanmıştır.
İnverterler 12V, 24V ve 48V doğru akıma sahip akü voltajını 220V alternatif akım 50 Hz voltajına çevirirler. Böylece akünüzden alacağınız enerjiyle birçok elektronik cihazı evlerinizde kolay bir şekilde kullanma imkanına kavuşmuş olacaktır. Solar enerji böylece daha düşük maliyet ile kolay bir enerji seçeneğine de sizleri kavuşturmuş olacaktır. Bu sistemde özellikle temiz enerjinin doğru kullanılması da önemlidir. Solar inverter, enerji masrafını da kısacaktır. Birçok elektrikli aletin çalışmasını sağlar. Özellikle 220 volt ile çalışan elektrik aletlerinde güvenli bir şekilde kullanılır. Birçok tesis bu sistemi kullanarak, elektrik enerjisi desteğini kendine sağlar. Şebeke elektriği olmadığında bundan kolay bir şekilde yararlanabilirsiniz.
Kendisi elektrik üretmez, akülerden yararlanır. Bu sistem gerek evlerinizde gerek iş yerlerinizde güvenli bir şekilde elektirk kullanımı sağlar. İnverterlar özellikle yanıcı maddeler ile yan yana konulmamalıdır. Isıdan etkilenirler. Yılda bir bakımının yapılması ihmal edilmemelidir. Düzenli bakım ile ömrünü de uzatabilirsiniz. Ve sizlere de gereksiz masraflar çıkmamış olur. Paslanan yerleri mutlaka temizleyiniz. Bunlar daha büyük sorunlara neden olur. İnverter içine hiçbir şekilde bir madde düşürmeyiniz. Bu zarar verir. Özellikle aynı markalar ile çalışınız. Farklı markalar invertere zarar verir. Bunlara dikkat etmelisiniz. Sıcak olan bir yerde tutmayınız. Ve güneşten de koruyunuz. Korunaklı ama hava alan bir yerde tutunuz.
İnverter bir anlamda çeviricidir. İnverter DC (doğru akım) geriliminden AC (alternatif dalgalı akım) gerilimi elde etmek için kullanılan bir cihazdır. Aynı kesintisiz güç kaynakları UPS gibi cihazlarda olduğu gibi inverter sayesinde elektriğin olmadığı bir yerde 12 ve 24 voltluk aküden 220 volt enerji elde edilebilir.
Yani inverterler elektrik üretemez ve üretmezler. Kullandıkları tüm enerjiyi akülerden çekerler ve 12 volt doğru akımı 220 v alternatif akıma çevirirler. Bu yüzden aküye yakın mesafeden 12 volt tarafındaki kablo bağlanabilir ve bu kablo kalın olabilir. Fakat uzak olacak kısım yani 220 volt olan kısımda hem uzun hem de ince kablolar kullanılmalıdır. Giriş kısmında ki elektrik insanı çarpmaz ve güvenlidir çünkü 12-24 volt aralığı insana zarar vermez. Ama çıkış voltajı insanı çarpar dikkatli olmak gerekir 220 v olduğu için dikkat etmek gerekir.
Şebeke yöneticileri üretilen enerjinin kalitesinin şebeke özellikleri ile aynı olmasını isterler. Bu sebeple inverterler şebekeye basılacak elektriğin kalitesini, gerilimini, frekansını, AC-DC akım türünü ayarlar. Bu unsurlar şebeke kalitesini etkileyici en önemli unsurların başında gelmektedir. Genel olarak inverter özelliği 0,5 ile 2000 Hz arasında hız ayarı yapabilmesidir. Yani inverter önce şebekelerdeki gerilimleri doğrultur, şebekede meydana gelen tüm gerilim dalgalanmaları, pikleri ve bozucu elektrik dalgalanmalarını ara devre elemanı olan kondansatör ve bobinlerde filtreleyip temizler.
İnverterler iki gruba ayrılır:
1) Şebekenin bulunmadığı lokasyonlarda kullanılan off-grid inverterler. Bu inverterler daha çok depolamalı sistemlerde kullanılmaktadırlar. Panellerden üretilen elektrik doğrudan ac elektriğe dönüştürülüp bir yükü besleyebilir. Ya da akülerde depolanan dc enerji inverterler vasıtası ile ac’ye dönüştürülerek yükü besleyebilirler. Bu tarz uygulamalar daha çok şebeke hattının getirilmesinin çok masraflı olduğu çiftlik evleri, yayla evleri, gsm baz istasyonları gibi yerlerde kullanılmaktadır.
2) Şebekeye bağlı sistemler için kullanılan on-grid inverterler. Yani güneş panellerinde üretilen dc elektriği doğrudan ac elektriğe dönüştürerek elektrik şebekesine basan inverterler. Şebeke bağlantılı inverterler ise merkezi, dizi (string) ve mikro inverterler olarak üçe ayrılmaktadır:
Merkezi inverterler büyük güçlerde santrallerde kullanılmaktadır. Genellikle tek bir inverterin gücü yüzlerce kW mertebelerinden başlayıp MW mertebelerine kadar çıkmaktadır.
Dizi inverterler gerek saha gerekese çatı uygulamalarında tercih edilebilirler. Farklı çatı tiplerinde farklı tiplerde dizi inverterler kullanmak mümkündür. Dizi inverterlerdeki amaç tek bir santrali parçalara ayırarak her bir parçanın birbirinden bağımsız olarak enerji üretmesini sağlamaktır.
Mikro inverterler ise her biri bir panel arkasına monte edilen inverterlerdir. Özellikle parçalı gölgelenmelerin çok fazla olduğu çatı sistemlerinde tercih edilmesi yanı sıra günümüzde saha uygulamalarında nadiren de olsa kullanılmaya başlanmıştır.
Kaliteli bir inverter ac şebeke tarafında şebekenin gereklerine uyum sağlayan bir yapıya sahip olmalıdır. Mesela çıkışında gerilimde ve frekansta dalgalanmalar oluşturan bir inverter şebekeye enerji basmada sıkıntı yaşayabilir. Tam tersi şeklinde bazı lokasyonlarda şebeke çok kaliteli olmayabilir. Bu durumda iyi bir inverter belirli sınırlar içerisinde şebekedeki voltaj ve frekans değerlerine uyum sağlayabiliyor olmalıdır. İyi bir inverter belirli seviyenin üzerinde harmonik üretmemelidir.
Kaliteli inverterin bir başka özelliği ise reaktif güç ile alakalıdır. Kimi zaman dilimlerinde elektrik şebekesi belirli kalitenin altına düşmektedir. Şebeke yöneticileri bu durumda kaliteyi yükseltmek adına enerji santrallerinden reaktif güç talep edebilirler. Bu durumda mevcut inverterler vasıtası ile bu reaktif güç talebi endüktif ya da kapasitif olarak yanıtlanabilmelidir.
İnverterler aynı zamanda fotovoltaik sistemlerin uzaktan izlenmesi ve müdahale edilmesini de sağlayan cihazlardır. Kullanılan uzaktan izleme ekipmanları vasıtası ile anlık ya da toplam olarak üretilen enerji miktarları ya da elektriksel değerler takip edilebilmekte ve kaydedilmektedir. Bu cihazların scada ya da benzeri izleme ve kontrol sistemleri ile senkron olarak çalıştırılabilmesi, özellikle farklı enerji santral yatırımları bulunan enerji şirketleri ya da fabrikaların birden fazla santral ya da ekipmanı izleme ve kontrolü açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.
İnverterlerin uzaktan erişilebilir olması, dataların izlenmesi yanında servis açısından da çok önemli bir avantaj sağlamaktadır. Genellikle bir hata olması durumunda email ya da sms yolu ile ilgili kişilere bilgi mesajı iletilmektedir. Bu hatanın kontrolü ve giderilmesi sahaya gidilmeden inverterlere uzaktan bağlanarak da çoğu zaman giderilebilmektedir. Buna ek zinverterlerde zaman zaman şebeke gereklerine bağlı olarak yazılım güncellemeleri de yapılmaktadır. Kaliteli bir inverter ihtiyaçlar doğrultusunda bu yazılım güncellemelerine uygun; geliştirilebilir bir şekilde programlanmış olmalıdır.
Kaliteli bir inverterin olmazsa olmazlarından bir tanesi kaliteli bir servis hizmetidir. İnverteri sadece bir ekipman olarak düşünmemek gerekir. Doğabilecek sıkıntılardan ötürü santraller çok uzun süre enerji üretmeksizin kalabilirler. İnverterler çok akıllı elektronik ekipmanlardır. Buna rağmen hiç kimse inverterlerin bozulmayacağına dair %100 garanti veremez. Bu yüzden arıza durumunda acil müdahalenin yapılması servisin gerekleri arasındadır. Servis ekibinin lokal bazlı olarak bulunması, telefon ya da email yolu ile ulaşılabilir olması ve uzmanlık alanının sadece fotovoltaik inverterler olması o servisin kalitesini gösteren en önemli unsurlardır.
Sistemin ve inverterlerin korunması bir başka önemli unsurdur. Kaliteli inverterlerde hem kendini hem de fotovoltaik sistemi koruyucu temel koruma ekipmanlarının olması gerekmektedir.
İnverter seçimi konusunda pek çok önemli kriter mevcuttur. Bunları sıralarsak:
1) Tüm kriterlerin ilki ve en önemlisi inverter firmasının ne kadar kaliteli olduğunun tespitidir. “Kalite” ile ilgili kriterlere daha önce değinilmişti.
2) İnverter firmasının gerek dünyada gerekse Türkiye içerisindeki referanslarının araştırılması da oldukça önemlidir. Güvenilirliği diğer kullanıcılar tarafından uzun süreye dayalı bir şekilde onaylanma şansı olmayan inverterlerin kullanılması doğal olarak tüm sistemin güvenilirliğini azaltmaktadır. İnverter firmasının ülke ya da bölgedeki servis yapılanması ürün seçiminde bir başka önemli kriterdir.
3) İnverter firmasının ülke ya da bölgedeki servis yapılanması ürün seçiminde bir başka önemli kriterdir. Herhangi bir hata anında servis ekibinin arızaya mudahale süresi ve varsa arızalı ürünün değişiminin gerçekleşme süresi sorgulanması gereken bir başka konudur. Üretici firmanın ülke içerisinde servis amaçlı tuttuğu stok da ürün seçiminde başka bir kriterdir. Bunun yanı sıra bazı üreticiler ürünün alındığı ülke / ofis önemli olmaksızın o ürüne standart garantileri sunarlarken; kimi üreticiler ise hangi ülkede ürünün kurulumu yapılmışsa garanti şartlarının geçerli olabilmesi için sadece o ülke ofisinden ürünün alınması gerekliliğini mecbur tutmaktadırlar. Bu da ekipman seçimini etkileyen bir başka unsur olarak göze çarpmaktadır.
4) Türkiye’de fotovoltaik sektörü oldukça yeni bir sektördür ve ciddi bir potansiyele sahiptir. Bu anlamda gerek tasarımda gerekse servis tarafında en iyi teknik desteği veren firmalar diğerlerine göre bir adım öne çıkacaklardır. Sadece inverter seçiminde değil; inverteri seçtikten sonra tasarım yapılmasında da dikkat edilecek birçok önemli husus mevcuttur:
a- Öncelikle kullanılan panel cinsi ve modeli ile inverterin uyumlu olması gerekmektedir. Bundan birkaç sene öncesinde bazı tip güneş panelleri ile trafolu inverterlerin kullanılma zorunluluğu vardı. Fakat günümüzde teknolojinin geldiği noktada artık buna -birkaç istisna dışında- ihtiyaç kalmamıştır.
b- Seçilen güneş panellerinin birbirlerine seri ve paralel bağlanarak diziler halinde inverterlere girişleri yapılmaktadır. Oluşturulan bu dizilerin belirli gerilim ve akım değerleri arasında kalması gerekir. Mesela inverterlerin giriş gerilimlerinin hiçbir koşulda 1000V’un üzerine çıkması istenmez. Çıkması durumunda inverterde yanmaya kadar varabilecek zararlar oluşmaktadır. Minimum voltaj değerinin altında kalması durumunda ise inverter performansında ciddi düşüşler görülebilir.
c- Sıcaklık önemli bir başka unsurdur. Ortam sıcaklığının artması durumunda güneş panellerinde voltaj ve güçte düşüş; akımda ise az da olsa artış meydana gelmektedir. Sıcaklığın düşmesinde ise tam tersi durumla karşılaşılmaktadır. Bu yüzden inverter tasarımı yaparken sistemin kurulacağı lokasyona ait en düşük ve en yüksek sıcaklık değerlerinin bilinmesi çok önemlidir.
d- Buna ek önemli bir diğer veri ise santrali kuracağınız rakım değeridir. Bir çok inverter üreticisi 2000m’ye kadar standart ürünler ile hizmet vermektedir. Rakım değeri 2000m’yi aştığı durumlarda ise hava yoğunluğundaki değişim sebebiyle ek önlemlerin alınması gerekmektedir.
Yanlış tasarım ürünlerin garanti kapsamından çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden gerek dizayn gerekse uygulama konusunda tecrübeli ekipler ile çalışmak oldukça önemli bir faktördür.
Öncelikle sebebi ne olursa olsun inverterde meydana gelecek bir hata tüm santralin şebeke ile olan bağlantısını koparacağı için hayati bir öneme sahiptir. Yatırımın fizibilitesi yanında uygulayıcı firmanın vermiş olduğu garantileri de etkileyecek bir unsurdur. Bu sebeple inverter seçimi,üzerinde çok yönlü olarak hassas bir biçimde düşünülmesi gereken bir konudur.
İnverter kaynaklı sorunların birçok sebebi olabilir elbette. Bunlar fabrikada üretim esnasında meydana gelen bir hatadan da olabileceği gibi uygulamacı firma hatası ya da kullanılan tamamlayıcı malzemelerdeki uyumsuzluklardan da kaynaklanabilmektedir.
Doğru inverter firması sadece bir ekipman seçmekten öte bir konudur. Hizmet yani servis kısmı da en az ürün seçimi kadar önemlidir. İnverter teknik anlamda çok kaliteli olsa dahi eğer kurulum yapılan lokasyonda servis desteği mevcut değil ise oluşabilecek bir sıkıntıda inverter devre dışı kalacak ve o invertere bağlı panel sayısı kadar bir güç şebekeye basılamayacaktır. Yani yatırımcı para kaybedecektir.
Servis ekibinin bu arızalara müdahalesi ve sorunun giderilmesi de oldukça önemlidir. Keza bu durumda da sürenin uzaması ya da sorunun tespit edilememesi yatırımcı karlılığını düşürmektedir. Aynı şekilde EPC firmalarının da taahhütleri dışına çıkmalarına sebebiyet vermektedir.
Uygulamayı yapan firmanın teknik anlamda yeterliliğe sahip olması diğer kritik bir konudur. Potansiyel hataların çok büyük bir çoğunluğu kurulum esnasındaki doğru uygulama ve alınan önlemler ile en baştan engellenebilmektedir. Bu sebeple EPC firmalarının yetkinliğini oluşturmak adına inverter firmaları bu EPC personelini olabildiğince eğitmekle yükümlü olmalıdır. İlgili inverteri ilk defa sahada gören bir uygulamacı mutlaka sistemi kurma ve devreye alma konularında bazı sıkıntılar yaşayacaktır.
İnverter panel uyumsuzluğu, dizayn hatası nedeniyle inverterlerin çalışma gerilime ulaşmaması, kablo bağlantılarındaki sıkıntılar, AC şebekedeki dalgalanmalar, panellerin birbiri üzerini gölgelemesi nedeniyle uygun elektriksel çalışma değerlerine ulaşılamaması ve bu sebeplerden ötürü inverterlerin devre dışı kalması sahalarda görülen başka problemlere örnektir.
Tabii ki, inverter satın almakla ilgili herhangi bir sorunuz varsa haftanın 7 günü 09:00 ve 22 : 00 arası uzman güneş personelimizi arayabilirsiniz.